Klimaat Ierland

In Ierland praat iedereen over het weer. Ierse weer kan onvoorspelbaar zijn, en daarom praten Ieren er graag over. Ierse klimaat wordt vaak bepaald door de Atlantische Oceaan, waardoor er geen extreme temperaturen zijn zoals in andere landen met de dezelfde breedtegraad. De gemiddelde temperatuur is 10 graden Celsius.

Lente & zomer

In de lente (februari tot april) kan de gemiddelde hoogste temperaturen verschillen van 7 graden Celsius tot 12 graden Celsius, waar april het meest aangenaam is. In de zomer (mei tot juli) kan de gemiddelde hoogste temperaturen verschillen van 17 graden Celsius tot 20 graden Celsius. De warmste maanden juli en augustus, krijgen 18 uur licht per dag en het wordt vaak pas donker na 11 uur.

Herst & winter

In de herfst (augustus tot oktober) zijn de hoogste temperaturen tussen 17 graden Celsius en 14 graden Celsius. September is een milde, gematigde maand. In de winter heeft Ierland temperatuur van 7 graden Celsius, terwijl januari en februari de koudste maanden zijn. De temperaturen daalt tot het vriespunt en is een periode van uitzonderlijk koud weer. Sneeuw zie je bijna niet in de winter in Ierland.

klimaat ierland

Regen

Regen in de meest voorkomende vorm van neerslag op het eiland. Sommige delen van de westkust krijgen vier keer zoveel regen als de oostkust. Regen in Ierland komt van de Atlantic frontale systeem die over Ierland reist via het noordoosten, met veel wolken en regen. Het oosten van Ierland heeft 750 en 1,000 mm regen in één jaar. In het westen valt er zo’n gemiddelde van 1,000 en 1,250 mm regen. In de bergen valt er zo’n 3,000 mm per jaar. De natste maanden zijn december en januari. April is de droogste maand van het jaar, maar in gebieden in het zuiden is juni de droogste maand. Het gemiddelde nummer van natte dagen verschilt tussen 151 dagen in een jaar langs de oost en zuidkust, tot 225 dagen in een jaar in het westen van Ierland.